Tik Tok, Instagram i Youtube semblen haver-se convertit en els nous clubs de lectura del segle XXI.
En un món on les pantalles poden semblar les enemigues dels llibres, les xarxes socials han esdevingut, paradoxalment, un dels motors més potents de l’actual boom lector. Milions de persones comparteixen què llegeixen, què els ha fet plorar, o quin llibre han devorat en una sola nit. El fenomen té nom propi, o més ben dit, tres: BookTok, Bookstagram i BookTube.
BookTok: la faceta viral de la lectura
BookTok, la comunitat lectora de TikTok, ha revolucionat la indústria editorial. Amb vídeos curts, emocionals i sovint espontanis, lectors d’arreu del món fan recomanacions que poden catapultar llibres desconeguts al top de vendes en qüestió de dies. Un exemple? The Song of Achilles de Madeline Miller, que va esdevenir un èxit anys després de publicar-se gràcies als vídeos virals dels seus lectora plorant desconsoladament. BookTok ha demostrat com, en tan sols segons, ens contagia les ganes de llegir hores durant hores.
Bookstagram: quan llegir també és art
Instagram ha fet del llibre un objecte visual. Amb imatges cuidades, llibreries de fons i tasses de cafè o te, Bookstagram barreja estètica i passió lectora. Aquí la recomanació és més pausada, més íntima. Es valoren les cites destacades, anotacions als marges, les edicions boniques, i llistes de recomanacions temàtiques, com ara “25 llibres que t’has de llegir abans dels 25” o “llibres segons les estacions de l’any”. És l’espai on la lectura es comparteix com un estil de vida.

BookTube: vlogs, ressenyes i lectures compartides
A YouTube, els BookTubers desenvolupen un contingut més extens: ressenyes detallades, reading vlogs, unboxings de caixes literàries i llistes de llibres pendents. Cada vegada son més els lectors i lectores que s’animen a gravar-se i parlar davant de la càmera sobre les seves últimes lectures, fet que crea una diversitat de gèneres i idiomes que convida a la lectura. És el lloc per a qui busca profunditat i comunitat, un espai que se sent com un club de lectura a través de la pantalla.
Una nova era per a la literatura
L’auge d’aquests fenòmens a les xarxes socials ha tingut un impacte significatiu en el consum editorial, provocant un augment notable en les vendes de llibres. Les editorials ho saben, i ja fa temps que col·laboren amb creadors de contingut. Llibres que fa anys dormien als prestatges tornen a lluir a les tauletes de nit de milers de lectors. A més, aquestes comunitats han fet de la diversitat literària una bandera: s’hi llegeixen autors racialitzats, veus queer, i es visibilitzen llibres independents.
Però… tot són avantatges?
També hi ha qui qüestiona el fenomen: es llegeix per plaer o per seguir una tendència? La repetició de títols, la superficialitat d’algunes ressenyes o el pes del màrqueting poden ser riscos reals. Però, al final, que milions de persones parlin de llibres a les xarxes no pot ser una mala notícia.
Conclusió: compartir lectura mai havia estat tan fàcil
BookTok, Bookstagram i BookTube són molt més que etiquetes: són finestres obertes a la lectura compartida, viscuda i celebrada. Ja sigui perquè fa anys que llegeixes, o que t’acabis d’enganxar a la lectura, les xarxes estan creant un nou ecosistema lector on l’entusiasme és la moneda de canvi i compartir passions és possible.